Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Carpe Diem! 


Donderdag 14 maart 2024

Carpe Diem! 

Op enkele wolkenveldjes na doet de zon vandaag goede zaken en dat zal vanmiddag in eerste instantie niet anders zijn. In de loop van de middag neemt de bewolking in het westen toe, maar buien zijn niet aan de orde. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 14 graden in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden tot 19 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het zuiden en is matig van sterkte.

Vanavond blijft het nog droog, maar later op de avond is er in het westen een buienkans. In de nacht maken ook elders enkele buien hun opwachting. De minimumtemperatuur schommelt rond 11 graden. De normale nachtelijke temperatuur is 3 graden. De wind ruimt naar het zuidwesten en is matig, aan zee vrij krachtig, kracht 5.


Vrijdag enkele buien: in de middag plaatselijk met onweer

Vrijdag laat de zon zich nu en dan zien, maar er komen ook buien opdraven. Vooral tijdens de middag zijn de buien wat feller en gaan in met name het binnenland soms gepaard met onweer en hagel. De maximumtemperaturen lopen uiteen tussen 11 graden langs de kust van Noord-Holland tot 16 graden in Limburg. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.


Uit het verslag van woensdag 13 maart 2024:

Volop zon en hoge temperaturen in het zuidwesten van Europa. Vorig jaar kwam rond half maart in Spanje de grote ‘voorjaarszomer’ op gang. In april werd het in Córdoba op 30 dagen 25+, op de 27ste zelfs 38,8º.

In het zuiden van Frankrijk, het noorden van Italië en op het Iberisch schiereiland is het dezer dagen prachtig voorjaarsweer. De zon schijnt over het algemeen volop en het kwik vloeit op veel plaatsen uit naar waarden boven 20 graden. Zo kan het vanmiddag in het Franse Biarritz 23 graden worden. In het zuiden van Spanje zijn met name tijdens het komende weekeinde maxima boven 25 graden mogelijk. AEMET, de Spaanse weerdienst, verwacht dat het kwik aanstaande zondag in Córdoba oploopt naar 28 graden.

Vorig jaar beleefde Spanje een extreem warm voorjaar. Córdoba registreerde tussen 15 maart en 1 april maar liefst 12 dagen boven 25 graden (op de 29ste 30,0°); in april werd het zelfs op 30 dagen 25+ en op de 27ste april werd met 38,8° een historisch nationaal Spaanse hitterecord geregistreerd. Van 23 april t/m 12 mei werd het iedere dag (20 dagen op rij!) meer dan 30 graden.

Recentelijk, in dezen 7 t/m 9 maart, heeft het flink geregend in Córdoba. Op de luchthaven viel totaal 42 mm en op zaterdag kreeg de stad zelfs te maken met een heuse tornado en bleef het kwik steken op 13,2°. 

Update volgt rond 18:45 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, donderdag 14 maart 2024, 10:50 uur

FOTO:

Altijd fraai: de bloemen van het Groot Hoefblad (bron: Jolanda Bakker, Zevenhuizen).

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk