Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

In het binnenland perioden met zon, elders enkele winterse buien. Vanavond en de komende nacht op meer plaatsen winterse buien en kans op gladheid.


Donderdag 18 januari 2024

Er zijn vooral landinwaarts flinke perioden met zon. In de kustprovincies wisselen zonneschijn en winterse buien elkaar af In de loop van de middag trekken de buien (prachtige wolkenluchten!) verder het land in. De middagtemperaturen lopen uiteen van iets onder nul in het Limburgse heuvelland tot 5 graden in de westelijke kustgebieden. Om 11:30 uur was het op de besneeuwde luchthaven van Maastricht nog –5,1° tegen 4,9° op Vlieland. De noordwestenwind is zwak tot matig, langs de kust matig tot vrij krachtig.

Vanavond en de komende nacht maken in het gehele land winterse buien hun opwachting. Daardoor een reële kans op gladde wegen. Verder komt in het zuiden van Limburg mist voor. De minimumtemperaturen schommelen tussen +1 graad aan zee en –8 in de Limburgse heuvels. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig. Langs de kust waait een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind.


Vrijdag eerst nog (sneeuw)buien, later perioden met zon

Vrijdagochtend vallen er nog enkele (sneeuw)buien en is het op veel plaatsen glad. Later klaart het op: de middag verloopt droog en er zijn perioden met zon. De temperatuur schommelt in het zuiden van Limburg rond het vriespunt, aan de kust wordt het 6 graden. De westenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, kracht 6-7.


‘Polar Vortex’ geselt het westen van Canada. In Edmonton 5 dagen op rij onder -40º.

De komst van de ‘Polar Vortex’ (poolwervel) heeft de afgelopen dagen geleid tot ronduit extreme kou in het westelijk deel van Canada. Op de luchthaven van Edmonton (Edmonton International Airport) in de provincie Alberta werd het van 11 t/m 15 januari –40,7, -45,9, -45,3, -45,1 en 42,2°. Zelden was het daar op zoveel dagen achtereen zo koud. De uitbijter van vrijdag 12 januari, -45,3°, was de op twee na laagste temperatuur in een vanaf 1959 daterende meetreeks. Het kouderecord, ongeacht welke maand, is –48,3° op 26 januari 1972. Bizar zijn ook de maxima van vrijdag t/m zondag: -34,4, -30,7 en –34,3°. De laatste keer dat het overdag meer dan 30 graden bleef vriezen in Edmonton was 1 februari 1989. Het diepvriesminimum van Canada van de afgelopen dagen was –51,5° op zondag de 14de in Keg Creek, Alberta. Voor Alberta was het de eerste keer sinds 2004 dat er in januari tenminste 50 graden vorst werd geregistreerd.

Ondertussen bijzonder hoge temperaturen op de westflank van een Groenlandse hogedrukblokkade. In het Canadese territorium Nunavut pakte Iqaluit maandag door naar 3,3°. Dat is daar de op één na hoogste temperatuur in januari. Topper is 3,9° op 21 januari 1958. In Pangnirtung werd het zelfs 7,2°: een kleine graad onder het januarirecord voor geheel Nunavut, zijnde 8,1º op dezelfde locatie in 2011.

Update volgt rond 18:45 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, donderdag 18 januari 2024, 12:02 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk