Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Regenachtige zaterdag


Zaterdag 18 november 2023

Inmiddels valt in het westen en zuiden de eerste regen, vanmiddag regent het ook elders in ons land. De temperatuur loopt geleidelijk op naar waarden tussen (aan het einde van de middag) 6 graden in het noordoosten en 10-11 graden in het zuidwesten. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer toenemend naar krachtig tot hard, kracht 6-7.

Vanavond wordt het minder nat, maar er kan nog wel enige motregen vallen. In het Waddengebied en rond het IJsselmeer verslechtert het zicht. In de nacht wordt het geleidelijk droog. Ondertussen gaat het kwik niet omlaag, maar omhoog en wel naar waarden tussen 11 en 13 graden. De wind ruimt naar het zuidwesten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.


Zondag buien, maar in de ochtend ook nu en dan zon

Zondagochtend komt de zon er nu en dan aan te pas, maar in de kustgebieden vallen ook enkele buien. Later op de ochtend en vooral zondagmiddag doen de buien zich ook elders gelden. De temperatuur komt uit op 12 tot 13 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, kracht 6-7.

Zondagavond houden de buienactiviteiten aan.


Opmerkelijk natte oktober in Portugal. Slechts drie keer viel er gemiddeld meer regen. In Ponte de Lima in het noordwesten werd maar liefst 975 mm opgevangen.

Portugal heeft een opmerkelijk natte oktober achter de rug. Gemiddeld viel er op het Portugese vasteland 219 mm en dat is twee keer zoveel als normaal. In een datareeks vanaf 1931 is oktober alleen in 1960, 1979 en in 1993 nog natter geweest. In de 21ste eeuw was 2006 met gemiddeld 208 mm opmerkelijk nat. De met afstand grootste hoeveelheden neerslag werden opgevangen in het uiterste noordwesten. Van de officiële Portugese meetpunten kreeg Ponte de Lima in het district Viana do Castelo de grootste hoeveelheid hemelwater te verstouwen. Er viel daar in totaal (schrik niet!) 975 mm waarvan 158 mm op de 13de en 180 mm op 26 oktober. Niet eerder werd in ‘Portugal Continental’ in oktober zoveel regen opgevangen. Het record stond op 956 mm in Penhas da Saude in 1960.

Verder is het een bijzonder warme oktober geweest. Het oktobergemiddelde bedroeg 18,96° Celsius. De afwijking (anomalie) was +2,42°. Over een periode van meer dan 90 jaar had alleen 2017 een nog hoger gemiddelde. Het Portugees oktobergemiddelde was toen 19,57°. De maand startte zinderend. Op 1 oktober registreerden Tomar en Mora 37,3° plaatselijke maandrecords. De hoogste temperatuur kwam voor rekening van Alvega waar het kwik op 37,7° uitkwam.

Update volgt vanavond!

Weerman Jan Visser, Purmerend, zaterdag 18 november 2023, 10:35 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk