Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Tropisch in Spanje! Met 30,0º registreerde Valencia gisteren de 7de tropische dag in een datareeks vanaf 1869. Tussen 1869 en 1985 werd het op geen enkele dag in november 30 graden!


Woensdag 15 november 2023

In het oosten en zuiden van Spanje zijn gisteren op veel plaatsen tropische temperaturen gemeten. In de stad Valencia liep het kwik op naar precies 30,0°. In een reeks vanaf 1869 is het pas de 7de dag met een maximumtemperatuur van tenminste 30,0°. De vorige zes tropische dagen dateren uit 1985, 2009, 2013 en 2019. In 1985 werd het zelfs op drie dagen tropisch: op de 9de werd toen 32,0° gemeten en dat is ook het maandrecord. Van 1869 t/m 1984 werd het dus op geen enkele dag dertig graden of hoger. Bijzonder!

In Pego in de provincie Alicante werd gistermiddag 31,2° geregistreerd. In 1985 liep het kwik daar op 9 en 10 november op naar 33,0°. In de provincie Málaga kwam Coin gisteren op 33,2° uit. Uitgaande van voorlopige cijfers schijnt dat een Spaans novemberrecord te zijn, maar enige terughoudendheid in verband met de beschikbaarheid van data uit het verleden blijft gewenst.


Vrij zonnig en zacht vandaag in De Bilt. Zon ook in het zuiden en zuidwesten; in het noorden en noordwesten werd het in de loop van de middag opnieuw buiig.

In de nabijheid van een naar het noordoosten trekkend front was het vanochtend vooral in delen van het noorden en oosten tamelijk buiig. Elders viel het met de buiigheid over het algemeen wel mee en kwam de zon er nu en dan aan te pas. De zon scheen vooral in het zuiden en zuidwesten, maar ook (niet in de laatste plaats!) in de provincie Utrecht. De Bilt meldde zowaar 6 uren zonneschijn en was met maximaal 13,6° de zachtste plaats in den lande. In Nieuw Beerta werd het niet warmer dan 11,2°.

In de loop van de middag werd het vooral in het noorden/noordwesten opnieuw regenachtig en tegen het einde van de middag was dat ook in het midden van het land het geval. Op en rond Texel nam de westenwind toe tot hard. De weerverslechtering had te maken met een over de Noordzee trekkende storing.

Vanavond en de komende nacht vallen er vooral in het noordelijk deel van het land enkele buien. In het zuiden zijn de neerslagkansen klein. De temperatuur zakt naar een graad of 7: in het noorden koelt het later in de nacht af naar 3 graden. De westenwind is eerst matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig hard. In de loop van de nacht zwakt de wind af en ruimt in de noordelijke regio’s naar noord.


Donderdag droog met eerst geregeld zon in het noorden. In het zuiden later op de dag nu en dan regen.

Donderdagochtend valt er in noordelijk kustgebied een enkele bui, in het zuiden valt plaatselijk wat regen. Elders blijft het op de meeste plaatsen droog weer met nu en dan zon. In de middag en avond is het meest bewolkt weer en in het zuiden gaat het nu en dan regenen. In het noorden komt de zon er af en toe aan te pas. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 9. De wind is in de ochtend zwak en veranderlijk. Daarna een matige en aan de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige oostenwind, in de avond krimpend naar noordoost.

Update geplaatst om 18 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 15 november 2023, 18 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecastTropisch in Spanje! Met 30,0º registreerde Valencia gisteren de 7de tropische dag in een datareeks vanaf 1869. Tussen 1869 en 1985 werd het op geen enkele dag in november 30 graden!">


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk