Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Opnieuw hoosbuien in delen van Spanje 


Vrijdag 15 september 2023

De atmosfeer boven Spanje is tot op grote hoogte bijzonder onstabiel. Dat proces leidde gisternacht al tot enorme hoosbuien ten noorden van de stad Gandia aan de oostkust. In Albalat de la Ribera viel in enkele uren tijd maar liefst 259 mm.

Tijdens de afgelopen nacht kletterde het net als eerder deze maand van de daken in en rond de hoofdstad Madrid. In Somosierra en in Alcalá de Henares viel 52 mm en kwam het bovendien tot wateroverlast. Aan het begin van de ochtend openden de hemelsluizen zich in de provincies Alicante en Valencia. In enkele uren tijd viel er lokaal bijna 60 mm en later op de ochtend en aan het begin van de middag ging Catalunya los. In L’Ametlla de Mar viel 114 mm waarvan 35 mm in een half uur tijd.


Om door een ringetje te halen!

Met dank aan een hogedrukgebied van 1027 hPa boven de Baltische regio beleefde Nederland vandaag een nazomerdag om door een ringetje te halen. In continentale lucht steeg het kwik bij volop zonneschijn naar waarden tussen 20 en 24 graden. Zo meldde Terschelling 19,7 en Westdorpe 24,2°. Met 22,0° noteerde De Bilt de 103de warme dag van 2023. Morgen staat nummer 104 op de rol en dan staat 2023 ‘vast’ in de top 10: vandaag een met meerdere jaren gedeelde 10de plaats.

Vanmiddag verschenen er wel wat sluierwolken aan het uitspansel. Waarschijnlijk hing de bewolking samen met advectie van warmte op hoogte.

Vanavond en de komende nacht is het helder. Wel neemt in het noorden de kans op mistbanken toe. De temperatuur zakt in het binnenland naar circa 8 graden, aan de kust blijven de minima boven 10 graden. De wind is zwak, aan de kust matig uit het zuidoosten.


Zaterdag regionaal zomers warm. Onzeker of het ook zondag zo mooi gaat worden.

Het wordt zaterdag weer een mooie dag. Op wat wolkensluiers na schijnt de zon wederom volop en met middagtemperaturen tussen 22 graden in het Waddengebied en 26 graden in het zuiden is het tamelijk warm. De wind waait matig uit het zuidoosten: in de middag krimpend naar noord tot noordoost. Voor zondag lijken de ontwikkelingen minder zeker. Anders dan zich aanvankelijk liet aanzien komt er meer bewolking en neemt de kans op een bui toe. Daardoor zal ook de temperatuur wat lager uitvallen.

Update geplaatst om 18:20 uur!

Weerman Jan Visser, vrijdag 15 september 2023, 18:20 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk