Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Woensdag 31 mei 2023

Woensdag

Kwik fors onderuit in delen van Noord-Europa

Een flink deel van Noord-Europa wacht dezer dagen een ’thermische afstraffing’. Oorzaak is een bel met zeer koude lucht op hoogte die vanuit Noord-Groenland komt opzetten. Op het 500 hPa-vlak daalt de temperatuur donderdag/vrijdag boven Noord-Zweden en Finland naar circa -35°. In Fins Lapland is het donderdagmiddag slechts 3 graden en plaatselijk kan er zowaar wat natte sneeuw vallen. In het zuiden van Finland wordt het nog 11 tot 12 graden. In deze maand, mei dus, werden op de luchthaven Vantaa bij Helsinki op 11 dagen maximumtemperaturen van tenminste 20,0° gemeten.

Het sneeuwdek is overigens al een paar weken nagenoeg overal verdwenen in Finland. In Sodankylä lag begin mei nog 54 centimeter: 15 mei was met ’s ochtends 9 centimeter de laatste sneeuwdekdag. Het kwik liep die dag op naar 22,0°.


Warm binnenland: zomerse maxima in Brabant en Limburg

Een stralend slot van een zonnige meimaand! Uitgezonderd de noordelijke regio’s (en dan met name de Waddeneilanden) scheen de zon vandaag volop. De Bilt registreerde vandaag 15 uren zonneschijn en daarmee loopt mei uit naar 268 tegen normaal 218 uur. Op de ranglijst betekent dat een 13de plaats.

De maximumtemperaturen bleven op de Wadden, de Kop van Noord-Holland en het noorden van Friesland steken op 14 tot 16 graden; in het binnenland werd het overal meer dan 20 graden. De Bilt noteerde met 22,4° de 13de warme dag van de maand (De Kooy bij Den Helder heeft er slechts één); in Brabant en Limburg werd de grens van 25 graden overschreden. Zo kwam Gilze-Rijen uit op 25,3, Arcen 25,6 en Ell 25,8°. De noordnoordoostenwind was matig, langs de kust en op het IJsselmeer vanmiddag vrij krachtig tot krachtig.

In de loop van woensdagavond neemt de bewolking van het noorden uit toe. In de nacht raakt het op de meeste plaatsen bewolkt, maar het blijft wel droog. De temperatuur zakt naar een graad of 9. De wind waait uit het noorden tot noordoosten (in de nacht krimpend naar noord) en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig en vanavond langs de westkust nog enige tijd krachtig, windkracht 6.


Donderdag weer bewolking, maar later in het zuiden vrij zonnig

Donderdag start bewolkt. In het midden en zuiden komt later de zon geregeld tevoorschijn. Tijdens de middaguren blijft het in het noorden meest bewolkt weer, in het zuiden wordt het overwegend zonnig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 13 graden op de Wadden tot 21 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het noorden en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Update geplaatst om 18:35 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 31 mei, 18:35 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk