Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Dinsdag 30 mei 2023

Dinsdag

Schitterend weer in de ‘Green Republic’. Vanmiddag werd het lokaal 25 graden. 

Dankzij de nabijheid van een atmosferische luchtdrukreus is het al enige tijd ‘om door een ringetje te halen’ in de ‘Green Republic’ (Ierland). De zon schijnt over het algemeen volop en met name in het westelijk deel van het land verkeren de thermometers in een opperbeste stemming. Op het vliegveld van Shannon werd het van 25 t/m 29 mei achtereenvolgens 20,2, 22,5, 22,5, 19,2 en 22,6°.

Ook vandaag blonk Ierland uit in zonnegoud en ging het kwik verder omhoog. Shannon Airport meldde maximaal 24,9°, in Inagh, County Clare werd 25,0º geregistreerd.


Sombere en kille dag in het westen en noorden, stralende en warme dag in het zuiden en zuidoosten

Een soort van ‘warmtefrontaflopertje’ raakte vandaag verstrikt in een uitloper van het krachtige hoog ten noordwesten van Ierland-Schotland (kerndruk vanmiddag 1035 hPa). Het systeem smeerde veel bewolking uit over het noorden en noordwesten van het land; in het zuiden scheen de zon ondertussen volop. Rond 18 uur stond de teller in Brabant op circa 10 uur tegen ‘nul uren zon’ in onder meer Wijk aan Zee en Hoogeveen. In het midden van het land verliep de ochtend vrij zonnig, maar vanmiddag werden de wolkendekens over een groter deel van het land uitgerold.

Onder het wolkendek werd het in het westen en noorden niet veel warmer dan 14 tot 16 graden (Terschelling 13,8°), in het zonnige zuiden en zuidoosten pakte het kwik door naar 20-22 graden. Eindhoven rapporteerde 21,5°. Kortom grote verschillen in een klein land.

Vanavond en de komende nacht (naar woensdag) breiden opklaringen zich uit. Wel is er in het noorden en oosten kans op plaatselijk mist. De minima liggen tussen 5 graden in het noordoosten en 10 graden in het zuidoosten. De noordoostenwind neemt af naar matig, in het noordoosten naar zwak.


Woensdag zonnig en in het binnenland warm

Woensdag wordt drogere continentale lucht aangevoerd. Dat betekent een zonnig afscheid van mei. Alleen het Waddengebied is kwetsbaar voor bewolking van de Noordzee. Op de Wadden blijft het met 15 graden ook koel. In het binnenland wordt het op de meeste plaatsen meer dan 20, in het zuidoosten plaatselijk 25 graden. De noordoostenwind is matig, langs de westkust en op het Markermeer vrij krachtig tot krachtig.


Uit het verslag van gisteren, 29 mei:

Meikoelte in het Waddengebied: op Terschelling bleef de maximumtemperatuur op 18 dagen beneden 15,0 graad. Koelte wordt onder meer vanwege de niet aflatende noordoostenwind als naar ervaren.

De noordelijke regio’s komen er deze maand voor wat betreft de temperatuur, zeker in vergelijking met het binnenland, bekaaid vanaf. In Hoorn op Terschelling is de maximumtemperatuur op 18 van de 29 meidagen beneden 15,0° blijven steken. Zo werd het vanmiddag slechts 13,8°. Toch is het niet opvallend koud voor mei want de gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt momenteel 14,5 tegen normaal 15,3°. Nog geen graad onder het langjarig gemiddelde dus. Dat de meikoelte als ‘irritant’ wordt ervaren heeft veel te maken met de niet aflatende noordoostenwind. Daardoor is het voor het gevoel geen aangenaam weer. Tevens speelt een rol dat menigeen de binnenlandse warmte bejubelt, terwijl er te weinig aandacht is voor de meikoelte in het Waddengebied.

Update geplaatst om 18:40 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, dinsdag 30 mei, 18:40 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk