Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Donderdag 25 mei 2023

Donderdag

Geen uitzonderlijk natte lente in De Bilt. Mei was gemiddeld over het land iets te droog.

Natte lente? Ja. Uitzonderlijk natte lente? Nee: althans niet in De Bilt. Op basis van metingen met de elektronische regenmeter is er van 1 maart tot heden 223 mm gevallen op het KNMI tegen normaal 159 mm. Daarmee blijft De Bilt net buiten de natste 10 in een reeks vanaf het begin van de 20ste eeuw. De ‘ondergens’ van het natste tiental begint bij 1935 met 224 mm; het podium wordt bezet door 1965 (3de plaats) met 277, 1983 met 289 en op de 1ste plaats 1979 met 310 mm. Ook landelijk was het NIET de natste lente ooit. Details volgen de komende dagen.

Mei komt landelijk trouwens iets beneden 50 tegen normaal 60 mm uit.


Vanochtend was het regionaal tamelijk bewolkt, vanmiddag en vanavond scheen de zon volop

Vanochtend was het in veel regio’s tamelijk bewolkt. Onder een inversie ‘smeerden’ namelijk veel stratocumuluswolken uit. Vanmiddag losten de wolken, mede dankzij toenemende invloed van een ‘satelliethoog’ van 1033 hPa ter hoogte van de Engelse oostkust, grotendeels op. Feitelijk werd het daarmee een stralende middag en avond. De maximumtemperaturen liepen in een gebied van Zeeuws-Vlaanderen tot in Twente (grofweg de gehele zuidoostelijke sector van Nederland) op naar 18 tot 19 graden. Zo werd het in Eindhoven 18,7 en in Arcen en Westdorpe 18,8°. Op Terschelling werd het 14,0°, zijnde de 15de dag van deze maand met een maximumtemperatuur beneden 15,0°. De wind kwam uit het noorden tot noordoosten en was boven land matig, langs de kust en op het IJsselmeer vanmiddag en vanavond vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar vrijdag is er over het algemeen weinig bewolking. De temperatuur zakt in het oosten en noordoosten naar lokaal 2 graden met kans op vorst aan de grond. In het zuidwesten schommelen de minima rond 7 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied vanavond nu en dan krachtig, in de nacht vrij krachtig.


Vrijdag opnieuw perioden met zon, maar in het noorden ook wolkenvelden

Vrijdag is het droog en schijnt de zon over het algemeen. Echter: in het noordelijk deel van het land is het wat vaker bewolkt. De temperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot 20 graden in het zuiden. De noordoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied in de middag nu en dan krachtig, windkracht 6.

Update geplaatst om 20:24 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, donderdag 25 mei, 20:24 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk