Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Maandagmiddag vooral bij (onweers)buien zware windstoten
Vanmiddag vooral bij (onweers)buien zware windstoten
Vanmiddag vooral bij (onweers)buien zware windstoten, vanavond alleen nog in de kustprovincies
Bij (onweers)buien kans op zware windstoten
In de kustgebieden bij (onweers)buien kans op zware windstoten
Vanochtend in het zuidwestelijk kustgebeid kans op zware windstoten
Vanochtend in het westelijk kustgebeid kans op zware windstoten
Vanochtend in het westelijk kustgebied kans op zware windstoten
Vanmiddag buien met onweer, hagel en windstoten
Vanmiddag buien met onweer en hagel

Dinsdag 23 mei 2023

Dinsdag

Jasje uit, jasje aan: vanmiddag was het plaatselijk zo’n 10 graden minder warm dan maandagmiddag

Jasje uit, jasje aan! In het binnenland waren de maxima vanmiddag plaatselijk zo’n 10 graden lager dan gistermiddag. Zo meldde Deelen maandagmiddag 25,6°, vanmiddag bleef de thermometer steken op 15,8°. De uitersten liepen vanmiddag uiteen tussen 13 en 18 graden: Lauwersoog bleef op 13,4° steken, in het Limburgse Ell werd het nog 18,0°. Dank zij aanvoer van drogere lucht aan de achterzijde van een zwak koufront werd het gaandeweg wel zonniger. Met name de kustgebieden hadden tot rond 18 uur al zo’n 7 tot 8 uren zon op de teller staan. Vanavond lossen de nog aanwezige cumulus en stratocumuluswolken verder op. De wind waaide uit noordelijke richtingen en was matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen: later in het noorden en noordwesten ook wolkenvelden. De minimumtemperatuur schommelt in het Waddengebied rond 10 graden, in het zuiden koelt het af naar 3 graden. Zeer lokaal is er kans op vorst aan de grond. De wind waait uit het noordwesten en is in het binnenland zwak tot matig, bij de Wadden vrij krachtig.


Woensdag eerst bewolkt, later vaker zonneschijn

Woensdag is het vooral in de ochtend bewolkt, in de middag wisselen wolken en zon elkaar af. Zeer lokaal kan er soms wat motregen vallen. De maxima komen uit op een graad of 16. De wind waait uit het noordwesten, ruimend naar noord. De windsterkte is matig, in het Waddengebied eerst nog vrij krachtig. Woensdagavond neemt de wind af.


Uit het verslag van maandag 22 mei:

Italiaans waterballet is voorbij. Tijdens de afgelopen dagen viel er in de regio Piemonte plaatselijk meer dan 300 mm. In het grootste deel van Italië is de bodem nu verzadigd. 

Het Italiaanse waterballet is voorbij. Ook in de westelijke regio Piemonte (Piëmont) is gisteren een einde gekomen aan de enorme regenval die zich daar eind vorige week, onder invloed van de Afrikaans-Mediterrane depressie Nino, voltrok. Vooral in de provincies Cuneo, Torino en Biella viel op veel plaatsen meer dan 250 mm. Uitbijters waren Pradeboni met 251, Vaccera 255, Prali 260, Camparient 303 en Barge 316 mm. In de Grajische Alpen viel tot lokaal een meter verse sneeuw.
Volgens het in Perugia gevestigde hydrologisch instituut IRPI-CNR is het landelijk meigemiddelde inmiddels opgelopen tot 127 mm. Regionaal, onder meer in delen van Emilia Romagna, staat de teller zelfs op circa 500 mm. In minder dan drie maanden is het vochtgehalte van de grond in verreweg het grootste deel van Italië gestegen van dik en dik beneden normaal tot een verzadigde bodem. Ongelofelijk!

Update geplaatst om 18:15 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, dinsdag 23 mei, 18:15 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk