Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Vanavond (zeer) zware windstoten
Vanavond mogelijk zeer zware windstoten, code Oranje
Vanavond mogelijk zeer zware windstoten door storm Louis
In het noordoosten mogelijk (zeer) zware windstoten door storm Louis
Code oranje beëindigd om 00:25 uur.
In het noorden eerst nog zware windstoten van 80-100 km/uur.
In het noorden eerst nog zware windstoten van 80-100 km/uur.

Maandag 22 mei 2023

Maandag

Italiaans waterballet is voorbij. Tijdens de afgelopen dagen viel er in de regio Piemonte plaatselijk meer dan 300 mm. In het grootste deel van Italië is de bodem nu verzadigd. 

Het Italiaanse waterballet is voorbij. Ook in de westelijke regio Piemonte (Piëmont) is gisteren een einde gekomen aan de enorme regenval die zich daar eind vorige week, onder invloed van de Afrikaans-Mediterrane depressie Nino, voltrok. Vooral in de provincies Cuneo, Torino en Biella viel op veel plaatsen meer dan 250 mm. Uitbijters waren Pradeboni met 251, Vaccera 255, Prali 260, Camparient 303 en Barge 316 mm. In de Grajische Alpen viel tot lokaal een meter verse sneeuw.
Volgens het in Perugia gevestigde hydrologisch instituut IRPI-CNR is het landelijk meigemiddelde inmiddels opgelopen tot 127 mm. Regionaal, onder meer in delen van Emilia Romagna, staat de teller zelfs op circa 500 mm. In minder dan drie maanden is het vochtgehalte van de grond in verreweg het grootste deel van Italië gestegen van dik en dik beneden normaal tot een verzadigde bodem. Ongelofelijk!


Zomerse maxima vanmiddag in het oosten van het land: voor het eerst dit jaar! Plaatselijk werd het bijna 26 graden. Wel kwamen er enkele (onweers)buien tot ontwikkeling.

De thermometers waren vanmiddag flink op dreef. Binnen het ‘raamwerk’ van een vore van lagedruk liep het kwik vanmiddag in het oosten van het land voor het eerst dit jaar op naar zomerse waarden. Zo werd het in Arcen 25,0, Deelen 25,6 en in Hupsel en Nijverdal 25,7°. Op het KNMI in De Bilt werd het 24,3°. Nog geen ‘landelijke zomerse dag’ dus, maar wel de hoogste temperatuur van 2023 tot nu toe. De hoge temperaturen werden geregistreerd bij volop zonneschijn. In vooral het zuidwesten liet kwik echter een steekje vallen. Dat had vooral te maken met het geruime tijd bewolkte weer daar en deels ook de aanlandige noordwestenwind. Zo werd het in Westdorpe niet warmer dan 17,5°.

Op een convergentielijn in de vore van lagedruk ontstonden vanmiddag in het oosten enkele regen- en onweersbuien. Vanuit de Achterhoek kwamen meldingen over meer dan 10 mm. Over buien gesproken: de ‘kassa rinkelde’ vandaag ook in het droge zuidoosten van España. Forse donderbuien dumpten tot 20 uur 40 mm in Roquetas del Mar en 48 mm op de luchthaven van Almeria. De buien werden veroorzaakt door een hoogtelaag bij Gibraltar.


Dinsdag koel en tot in de middag bewolkt

Vanavond schijnt de zon nog, de nacht naar dinsdag verloopt bewolkt. De temperatuur zakt naar een graad of 12 en er waait een matige, langs de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind.

Dinsdag is het tot in de middag bewolkt. Daarna gaat de bewolking van het noordwesten uit breken. Uit het wolkendek valt overigens geen regen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 12 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuiden. De noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Update geplaatst om 18:45 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 22 mei, 18:45 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk