Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Opmerkelijk veel regen de laatste tijd in met name de Amerikaanse Midwest.

Opmerkelijk veel regen de laatste tijd in met name de Amerikaanse Midwest. Op een locatie in South Dakota viel in enkele dagen tijd maar liefst 453 mm.

Er zijn de laatste tijd enorme hoeveelheden regen gevallen in delen van de Amerikaanse Midwest en in de ‘High Plains’. Vooral in Iowa, Minnesota en in delen van South Dakota gaat het om gigantische hoeveelheden met ernstige overstromingen tot gevolg. In enkele dagen tijd (tot zondagochtend) ving Rock Rapids in Iowa 293 mm op, ten zuiden van Sioux Falls, South Dakota werd in Worthing zowaar 453 mm afgetapt. In het zuiden van de staat Minnesota is tijdens de afgelopen 30 dagen grofweg tussen 400 en 500 mm gevallen.

De recente regens waren het gevolg van warme en zeer vochtige lucht afkomstig van de Golf van Mexico. Deze lucht werd op de westflank van een krachtige hogedrukblokkade boven het oosten en noordoosten van de VS naar het noorden gestuwd.


Droog, zonnig en warm! In De Bilt vandaag waarschijnlijk de eerste zomerse dag sinds 14 mei.

In ons land is het dezer dagen uitmuntend zomerweer. De zon schijnt volop en de thermometers bereiken in een groot deel van het land zomerse waarden.

Vandaag wordt het op de Wadden circa 21, in het zuidoosten plaatselijk 27 graden. Het lijkt aannemelijk dat De Bilt op 25 graden gaat uitkomen en dat betekent de eerste zomerse dag sinds 14 mei. Toen werd het 26,7° op het KNMI: de tot nu toe hoogste temperatuur van 2024 in De Bilt. Het weerbeeld kenmerkt zich door veel zon, maar in het binnenland vormen zich later enige tijd wat meer wolken. De wind wordt in de loop van de dag zwak uit voornamelijk het noordoosten, aan de kust waait vanmiddag een matige wind van zee.

Dinsdag arriveert het hogedrukgebied boven de Oostzee. De stroming boven onze omgeving komt dan uit het oosten en dat betekent een verdere ‘opwarming’ van de atmosfeer. De middagtemperaturen schommelen tussen 24 graden in het noordelijk kustgebied en 29 graden in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit het noordoosten, op de stranden in de middag wind van zee en enige afkoeling.


Woensdag en donderdag zomers warm. Vanaf vrijdag afnemende warmte en kans op enkele (onweers)buien. Het weekeinde verloopt echter niet onaangenaam.

Op woensdag en donderdag wordt het opnieuw meer dan 25 graden, maar de lucht wordt wel geleidelijk vochtiger. Vooral op donderdag krijgt de warmte daardoor een wat meer drukkend karakter en bovendien verschijnen er meer (middelbare) wolken. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag neemt de kans op enkele (onweers)buien toe. Een uitloper van een actieve depressie ten noordwesten van Ierland-Schotland (kerndruk 977 hPa) bereikt dan namelijk onze omgeving. In het kielzog van de frontale uitloper loopt een hoogtetrog mee. De middagtemperaturen schommelen vrijdag rond 23 graden.

In het weekeinde van 29-30 juni kan er een enkele bui vallen, maar dankzij een uitloper van het Azorenhoog blijf het daarbij en komt toch ook de zon er geregeld aan te pas. De middagtemperaturen schommelen rond 22 graden en de wind waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.

Updates volgen op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 24 juni 2024, 09:20 uur

Weerfoto’s kunt u mailen naar: [email protected]

FOTO’s van de dag:

Tijdens de afgelopen nacht waren de fraaie ‘vederachtige’ lichtende nachtwolken weer te zien. De eerste foto werd gemaakt door Fred Oudejans in Schermerhorn, de tweede foto door David Pennekamp in De Goorn.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk