Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Kou terug aan zet in Noord-Europa


Vrijdag 12 januari 2024

Heftige thermische schommelingen deze week in Noord-Europa. Op de luchthaven Vantaa van de Finse hoofdstad Helsinki was het gisternacht 2,4°, gisteravond wees de thermometer –14,2° aan. Vanochtend veroorzaakte een kleinschalige storing flink wat sneeuw. Ondertussen keerde felle winterkou terug in het noorden van Lapland. Utsjoki Kevo Kevojärvi rapporteerde tijdens de afgelopen nacht –33,6°, in Noord-Noorwegen meldde Karasjok –32,5°.


Vanmiddag en vanavond ‘miezerbuitjes’

Rond een hogedrukgebied, waarvan het zwaartepunt vanmiddag boven het noordwesten van Ierland arriveerde, werd vandaag met een noordwestelijke stroming vochtige en van origine polaire lucht naar ons land getransporteerd.

Het weerbeeld kenmerkte zich door veel bewolking en vooral vanmiddag en vanavond waren er ‘motregenbuitjes’. Een zwakke verstoring was daar debet aan. Toch kwam hier en daar de zon er ook nog even aan te pas. Stavoren registreerde zowaar bijna 2 uren zonneschijn. De maxima liepen uiteen van 0,9° in Maastricht tot 6,6° in Hoek van Holland.

In nacht naar zaterdag kan er enige motregen vallen. De minima komen in het zuidoosten van het land rond het vriespunt uit, aan zee wordt het niet kouder dan 5 graden. De wind is zwak tot matig uit het westen, in het noordelijk kustgebied waait af en toe een krachtige noordwestenwind.


In de loop van zaterdag opnieuw enige (mot)regen

Zaterdag trekt een koufront over ons land. De passage van het front gaat gepaard met vrij veel bewolking en plaatselijk enige regen of motregen. In de ochtend miezert het hoofdzakelijk in het noorden: daarna elders enige (mot)regen. Een enkele opklaring valt overigens niet uit te sluiten. De maxima schommelen tussen 2 graden in Limburg en 7 graden in het noordwesten. De wind waait uit het westen en is matig, in het noordelijk kustgebied nu en dan krachtig.

Update geplaatst om 21:35 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, vrijdag 12 januari 2024, 21:35 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk