Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

‘Severe Arctic Blast’ in de VS in aantocht! Bij ons werd het vandaag minder koud: met name in de kustprovincies.


Donderdag 11 januari 2024

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van een ‘severe Arctic Blast’. Aanstaande maandag en dinsdag schommelt de gemiddelde minimumtemperatuur in de 48 aaneengesloten staten iets onder –13 graden; komende zaterdag kan het in de ‘state of Montana’ lokaal al 40 tot 42 graden vriezen. Op basis van voorlopige cijfers werd de laagste temperatuur vandaag nabij Polebridge, Montana gemeten: zijnde -30,6°.

In ons land liep de temperatuur in de kustprovincies langzaam maar gestaag op naar waarden tussen 2 en dik 6 graden; in het binnenland liet de koude plaklaag zich echter minder gemakkelijk verwijderen. Tot circa 17:30 uur werd het in Hupsel niet warmer dan –0,7 en in De Bilt 1,4°. Ondertussen in het duingebied van Wijk aan Zee 6,3 en op Vlieland 6,6°. Het weerbeeld kenmerkte zich in het noorden en noordwesten door veel bewolking, in het zuiden scheen de zon nog geruime tijd. Limburg registreerde zo’n 7 uren zonneschijn. Vanmiddag viel er onder invloed van een zwak (warmte)front plaatselijk wat motregen. In het oosten leidde dat tegen het einde van de middag tot ijzel. Dat was onder meer in Zelhem het geval.


Vanavond en de komende nacht in het binnenland CODE ORANJE vanwege IJZEL. Vrijdag overdag grijs weer en de kou is uit de lucht.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. In vooral het oosten kan tijdens opklaringen mist ontstaan. Door bevriezing van natte wegen en motregen kan het plaatselijk glad worden (IJZEL): vooral in het binnenland. Het KNMI heeft voor diverse provincies inmiddels CODE ORANJE afgekondigd. De minimumtemperaturen lopen uiteen van –2 tot –3 in het oosten tot 1 à 2 graden in het westen. Langs de kust en op het IJsselmeer waait een matige noordenwind.

Vrijdag is het overwegend bewolkt met ’s ochtends in het binnenland nog kans op mist. Verder blijft het op lokaal wat motregen na droog en de maxima schommelen tussen 2 graden in Zuid-Limburg en 7 graden aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.


Marble Bar in Australië: al 23 dagen op rij tenminste 43 graden

Het is al geruime tijd bloedheet in het westelijk deel van Australië. In Marble Bar, Western Australia, werd woensdag met 47,9º (!) de 23ste opeenvolgende dag met een maximumtemperatuur van tenminste 43,0° geregistreerd en het einde van de zinderende hitte is nog niet in zicht. Aanstaande maandag zou de 28ste dag met 43 graden of hoger kunnen worden en dat is voor deze stad een record. Marble Bar is overigens wel wat gewend als het om hitte gaat. Honderd jaar geleden werd gedurende 160 dagen op rij tenminste 100 graden Fahrenheit geregistreerd: overeenkomend met 37,8° Celsius.

Over de zware regenval (en overstromingen) eerder deze week in de staat Victoria kom ik nog te spreken.

Update geplaatst om 18:15 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, donderdag 11 januari 2024, 18:15 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk