Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Ook in Parijs heeft het de afgelopen 30 dagen onwijs vaak en veel geregend. Gemiddeld over geheel Frankrijk viel er van 18 oktober tot 18 november zelfs 237 mm.


Maandag 20 november 2023

Is het in de Franse hoofdstad de laatste weken minder nat dan in Amsterdam? Absoluut niet! Volgens mijn Franse collega Guillaume Séchet viel er in Parijs van 18 oktober tot 18 november, op het meetpunt Parc de Montsouris, 164 mm. Dat is drie keer zoveel regen dan normaal. Alleen op 7 november was het droog in Parijs. In Frankrijk als geheel viel er gedurende deze periode gemiddeld maar liefst 237 mm. Niet eerder, in een datareeks vanaf 1958, is een periode van 30-31 dagen zo nat geweest in La France. Echter: het gebied rond Perpignan en over de grens in Catalunya heeft nog steeds te maken met ernstige structurele droogte.


Regionaal zonneschijn vandaag, maar plaatselijk ook nog enige regen of een bui. Opmerkelijk koud gisteravond in het Zweedse Sveg.

Een tamelijk complex systeem van lage barometerstanden bepaalde vandaag het weerbeeld. De voormalige ‘hoofdkern’ trok in betekenis afnemend van Schotland naar de Duitse Bocht; een ‘secundaire kern’ arriveerde vanmiddag boven Vlaanderen. Het noordelijk deel van de ‘ingedraaide fronten’ veroorzaakte vandaag langere tijd regenachtig weer in een deel van het Waddengebied; in de zuidelijke regio’s veroorzaakte het zuidelijke front (met de secundaire lagedrukkern) tegen en tijdens de middag eveneens regen. Voor de rest liet de zon zich zien, maar er kwamen (onder meer in NH) ook enkele buien tot ontwikkeling.

De maximumtemperaturen liepen uiteen tussen bijna 11 en 13 graden. De uitersten waren 10,6° te Lauwersoog en 12,8° in Voorschoten, Hoek van Holland en Rotterdam. De hoofdzakelijk uit westelijke richtingen waaiende wind nam vanmiddag af tot zwak of matig.

Opmerkelijk ijzig was het zondagavond in het zuidelijk deel van Noord-Zweden. In Sveg i Härjedalen werd –32,1° gemeten. Sinds 1963 is het daar in november niet meer zo koud geweest. Toen werd het –32,4°. Het record, daterend uit 1882, staat op –33,5°.

Vanavond valt er in het noord nu en dan (mot)regen. Elders enkele opklaringen, maar ook plaatselijk een bui en in het zuiden kans op mist. In de nacht naar dinsdag kan er in meer regio’s nu en dan (mot)regen vallen. In het zuiden en zuidoosten komt plaatselijk dichte (verkeersbelemmerende) mist voor. Het kwik zakt aan de kust naar 10 graden, in het zuidoosten naar 5 graden. De wind draait naar het noorden en is zwak tot matig, aan zee vrij krachtig.


Van het noorden uit opklaringen!

Dinsdagochtend valt er plaatselijk nog een bui(tje) en in het zuidoosten komt mist voor. Later op de ochtend gaat in het noorden het licht aan ofwel de zon komt eraan te pas. In de middag heeft het zuidoosten nog te maken met bewolking en motregen. Elders droog en in steeds meer regio’s geregeld zonneschijn. De maxima lopen uiteen van 8 graden in het noordoosten tot 11 graden in het zuidwesten. De wind is noord tot noordoost en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Update geplaatst om 18:08 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 20 november 2023, 18:08 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk