Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Een verademing vandaag!


Vrijdag 17 november 2023

Onder invloed van een zich opbouwende rug van hogedruk (barometers naar 1022 hPa) beleefde het grootste deel van Nederland een mooie dag. Er viel geen regen en regionaal scheen de zon 4 tot 5 uur: in het noorden zelfs tot 6 tot 7 uur. Bovendien stond er weinig wind. Een verademing na het regengeweld van de laatste tijd!

Echter: vanwege de aanwezigheid van frontale restanten viel er plaatselijk ook nog wat regen of een bui. Dat was in de kustgebieden het geval (‘aambeeldwolken’ boven de kustlijn waren op afstand goed zichtbaar) en vanochtend in Limburg alsmede in de provincie Groningen (Roodeschool 2 mm). De middagtemperaturen liepen uiteen van 7,6° in een bewolkt Arcen tot 10,5° op Vlieland en Hoek van Holland. Aan het begin van de avond was het in opklaringsgebieden sterk aan het afkoelen. Om 18 uur meldde Deelen 2,2°.

Vanavond en de komende nacht blijft het, op aanvankelijk een enkele bui in de kustprovincies na, droog en zijn er regionaal opklaringen. Wel vormt zich in vooral het noordoosten plaatselijk mist. Het kwik zakt in het noordoosten naar waarden net iets onder nul, in het zuidwesten wordt het niet kouder dan 6 graden. Verder amper wind in het binnenland; aan de kust en op het IJsselmeer een matige zuidenwind.


Intocht Sinterklaas valt in het water

Zaterdag komt in het noordoosten eerst nog mist voor en daar blijft het tot de middag nog droog. Elders gaat het van het zuidwesten uit regenen: met name in de middag regent het geruime tijd. Zaterdagavond wordt het minder nat, maar er valt nog wel af en toe motregen. De temperatuur loopt langzaam op en komt ’s avonds op waarden rond 10-11 graden uit. Laat in de avond wordt het 12 tot 13 graden. De wind waait uit het zuiden, in de avond ruimend naar zuidwest. De windsterkte is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig en in de middag krachtig tot hard, kracht 6-7.


Opmerkelijk natte oktober in Portugal. Slechts drie keer viel er gemiddeld meer regen. In Ponte de Lima in het noordwesten werd maar liefst 975 mm opgevangen.

Portugal heeft een opmerkelijk natte oktober achter de rug. Gemiddeld viel er op het Portugese vasteland 219 mm en dat is twee keer zoveel als normaal. In een datareeks vanaf 1931 is oktober alleen in 1960, 1979 en in 1993 nog natter geweest. In de 21ste eeuw was 2006 met gemiddeld 208 mm opmerkelijk nat. De met afstand grootste hoeveelheden neerslag werden opgevangen in het uiterste noordwesten. Van de officiële Portugese meetpunten kreeg Ponte de Lima in het district Viana do Castelo de grootste hoeveelheid hemelwater te verstouwen. Er viel daar in totaal (schrik niet!) 975 mm waarvan 158 mm op de 13de en 180 mm op 26 oktober. Niet eerder werd in ‘Portugal Continental’ in oktober zoveel regen opgevangen. Het record stond op 956 mm in Penhas da Saude in 1960.

Verder is het een bijzonder warme oktober geweest. Het oktobergemiddelde bedroeg 18,96° Celsius. De afwijking (anomalie) was +2,42°. Over een periode van meer dan 90 jaar had alleen 2017 een nog hoger gemiddelde. Het Portugees oktobergemiddelde was toen 19,57°. De maand startte zinderend. Op 1 oktober registreerden Tomar en Mora 37,3° plaatselijke maandrecords. De hoogste temperatuur kwam voor rekening van Alvega waar het kwik op 37,7° uitkwam.

Update geplaatst om 18:19 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, vrijdag 17 november 2023, 18:19 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk