Zonsopkomst en zonsondergang
Opkomst zon:08:25:17
Ondergaan:16:33:18.

Hoosbuien op de Balearen: tot meer dan 100 mm in Palma op Mallorca


Woensdag 20 september 2023

Tijdens de afgelopen nacht zijn zware regen- en onweersbuien over de Balearen getrokken. Op de universiteit van Palma op Mallorca werd maar liefst 104 mm opgevangen. De komende dagen gaat het vizier weer op Noord-Italië en het zuiden van Zwitserland. Vooral in het Zwitserse kanton Tessin kan wel een paar honderd millimeter regen vallen.


SNEEUWRECORDS voor september in Zweeds en Fins Lapland. Bij ons vochtig warm weer vandaag.

Zo kan het gelukkig ook nog! In Zweeds en Fins Lapland zijn vandaag sneeuwrecords voor de maand september gebroken. Aan de noordzijde van een complex en diep lagedrukgebied (kerndruk vanochtend 979 hPa) kwam het enige tijd tot zware sneeuwval. Op het Finse meetpunt Inari-Saariselkä bedroeg de sneeuwhoogte vanochtend 21 centimeter. In een reeks vanaf 1976 lag daar in september, in het bij velen geliefde langlaufoord, niet eerder zoveel sneeuw. In Zweden werden records gevestigd in plaatsen met lange reeksen. Karesuando brak het record van 7 centimeter uit 1948: vanochtend lag daar 15 cm; in Kiruna was het sneeuwdek van 38 cm wel heel imposant. Het record stond daar op 20 cm in september 1932. De laatste dat er in Zweden op een willekeurige plaats meer sneeuw lag was in 2003. Katterjåkk had toen 40 centimeter.

Nederland verbleef vandaag in vochtig warme, van origine subtropische lucht aan de voorzijde van een over Engeland naderend koufront. Uitgezonderd het oosten en zuidoosten liet de zon meestentijds verstek gaan, maar desondanks werd het vanmiddag tamelijk warm met maxima tussen 20 graden op de Wadden en bijna 23 graden plaatselijk in het binnenland. Maastricht was met 23,6° het warmst.

Vanavond en aan het begin van de nacht klaart het op. Tegen het einde van de nacht neemt in het westen de kans op regen toe. De temperatuur zakt in de van origine subtropische lucht niet verder dan naar een graad of 18. Een warme nacht dus! De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.


Donderdag lange tijd regen

Donderdag laat in het oosten de zon zich nog even zien. Voor de rest is het bewolkt en in steeds meer regio’s gaat het regenen. Met name tijdens de middag en in het noordoosten in de avond regent het geruime tijd en soms ook stevig. In het zuidoosten is onweer mogelijk. Het kwik zakt in de regen naar 16 tot 17 graden ofwel overdag lagere waarden dan in de nacht. Langs de oostgrens kan het rond het middaguur nog wel 21 graden worden. De zuidenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Tegen de middag draait de wind van het westen uit naar west en neemt af. In de middag waait de wind uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. 

Update geplaatst om 18:28 uur!

Weerman Jan Visser, woensdag 20 september 2023, 18:28 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van ondermeer Buienradar en NH Radio.

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk