Na de warmste zomer uit de meetreeks is Spitsbergen aan het afkoelen. Sinds zondag 10 september is het iets te koud voor de tijd van het jaar, vorige week viel ook de eerste sneeuw en gisteren bleef de maximumtemperatuur op het meetpunt Svalbard lufthavn op 0,0° steken. Vandaag wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste ijsdag.
Het zomergemiddelde (juni t/m augustus) op Svalbard lufthavn bedroeg 7,7° en daarmee werd voor de derde keer in vier jaar tijd het zomerrecord gebroken. In 2020 bedroeg het zomergemiddelde 7,2, vorig jaar 7,4 en nu dus 7,7°.
Vanmiddag was het aanvankelijk nog vochtig warm. Later arriveerde een buienlijn en kelderde het kwik.
De regen- en onweersbuien, die in de nacht en ochtend hun opwachting maakten (Middelstum, Groningen zowaar 30 mm), verjoegen de vochtig warme lucht nog niet. ‘Nationwide’ liep het vanmiddag namelijk op naar maxima tussen 22 en 24 graden met als uitersten Terschelling en Vlieland op 21,5 en Eindhoven op 24,2°. Verder geregeld zonneschijn, maar ook enkele buien.
In de late middag kwamen de ‘verzamelde fronten’ van een tot 988 hPa uitdiepend lagedrukgebied ter hoogte van Noordoost-Schotland opzetten. Dat proces leidde tot indrukwekkende buienluchten, plensregen, onweer en zware windstoten in vooral het binnenland. In Brabant en Gelderland werden uitschieters gemeten tot lokaal dik 80 km/uur. Herwijnen meldde een windstoot van 84 km/uur. In de buien ging het kwik fors onderuit. Om 17:30 uur meldde Deelen nog 21,9, om 17:40 uur 14,9º. Aan het begin van de avond lag de buienzone boven het oosten en ondertussen trokken nieuwe buien vanaf de Noordzee noordwestelijk Nederland binnen. Op De Kooy bij Den Helder viel tot 20 uur zo’n 15 mm.Â
In de nacht blijft het op een enkele bui na droog en koelt het af naar rond 13 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard met aanvankelijk vooral in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten. IJmuiden schoot vanavond uit naar 93 km/uur. In de nacht ruimt de wind iets en neemt tijdelijk in kracht af.
Dinsdagmiddag regen in het noordwestelijk deel van het land. Bovendien veel wind.
Dinsdagochtend laat de zon zich geregeld zien. In de middag neemt de bewolking toe en gaat het in het noordwesten en noorden nu en dan regenen. De nattigheid wordt veroorzaakt door een storing die over de Noordzee naar het noordoosten snelt. Tijdens de avonduren breidt het regengebied zich uit tot over Midden-Nederland. De temperatuur loopt op naar rond 19 graden. De wind waait uit het zuidwesten en wordt boven land vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard: mogelijk stormachtig, kracht 8. Bovendien zware windstoten tussen 75 en 90 km/uur.
Uit het verslag van zondag 17 september 2023:Â
Regionaal bijzonder grote hoeveelheden regen de afgelopen dagen in het zuidwestelijk deel van Europa
Een tot op grote hoogte buitengewoon onstabiele atmosfeer (in vochtige sub-/tropische lucht) leidde de afgelopen dagen tot regionaal zeer grote hoeveelheden hemelwater in het zuidwesten van Europa. Op donderdag 14 september stonden, in de nacht en vroege ochtend, de hemelsluizen wagenwijd open in de Spaanse provincies Alicante en Valencia. Net boven Gandia viel er in enkele uren tijd 181 mm in Algemesi en maar liefst 259 mm in Albalat de la Ribera. Vrijdag ging het van dik hout in vooral het zuiden van Catalunya (Camarles 116, L’Ametlla de Mar 120 mm) en gisteren werden delen van de Franse Cévennes getroffen door een ware zondvloed, samenhangend met ogenschijnlijk stationaire onweersbuien. Vooral in het departement Hérault waren de hoeveelheden exceptioneel. In Roqueredonde viel over een periode van ongeveer 24 uur 548 mm. Dat is meer regen dan er dit jaar (tot nu toe) in Parijs is gevallen, zijnde 484 mm.
Update geplaatst om 18:44 uur!
Weerman Jan Visser, maandag 18 september 2023, 18:44 uur
Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.
FOTO’s:
Nu nog niet mogelijk