Hoekiweer | Alles in een overzicht
Zonsopkomst en zonsondergang
Er zijn geen waarschuwingen actief!

Regionaal bijzonder grote hoeveelheden regen de afgelopen dagen in het zuidwestelijk deel van Europa


Zondag 17 september 2023

Een tot op grote hoogte buitengewoon onstabiele atmosfeer (in vochtige sub-/tropische lucht) leidde de afgelopen dagen tot regionaal zeer grote hoeveelheden hemelwater in het zuidwesten van Europa. Op donderdag 14 september stonden, in de nacht en vroege ochtend, de hemelsluizen wagenwijd open in de Spaanse provincies Alicante en Valencia. Net boven Gandia viel er in enkele uren tijd 181 mm in Algemesi en maar liefst 259 mm in Albalat de la Ribera. Vrijdag ging het van dik hout in vooral het zuiden van Catalunya (Camarles 116, L’Ametlla de Mar 120 mm) en gisteren werden delen van de Franse Cévennes getroffen door een ware zondvloed, samenhangend met ogenschijnlijk stationaire onweersbuien. Vooral in het departement Hérault waren de hoeveelheden exceptioneel. In Roqueredonde viel over een periode van ongeveer 24 uur 548 mm. Dat is meer regen dan er dit jaar (tot nu toe) in Parijs is gevallen, zijnde 484 mm.

Heel veel regen vandaag ook in het zuidwesten van Engeland: lokaal tussen 60 en 75 mm.


Tegenvallend zondagsweer in een groot deel van het land! 

Een dag of wat geleden leken we af te stevenen op een (na)zomerse zondag, maar daar is in een groot deel van het land weinig van terechtgekomen. Een gebied met clusterende buien, samenhangend met een vore van lagedruk annex hoogtetrog, veroorzaakte vooral in het midden en deels oosten van het land regionaal veel regen. Plaatselijk viel er meer dan 20: in Woerden zowaar 44 mm. Vanmiddag verplaatste het buiige regengebied zich naar het noorden, maar daar bleven de hoeveelheden beperkt.

Vanmiddag kwam in het oosten en zuidoosten de zon er enige tijd aan te pas waardoor het kwik in de vochtige subtropenlucht nog kon oplopen naar waarden tussen 23 en 25 graden: Maastricht registreerde 24,8°. In de rest van het land werd het onder het hardnekkige wolkendek niet warmer dan 18 tot 20 graden: in Voorschoten en op Schiphol bleef de thermometer op 18,4° steken.

Later op de avond en de komende nacht trekt een volgende ‘verstoring’ met regen- en onweersbuien van het zuidwesten uit over Nederland. Vooral in het zuidwesten kunnen de buien stevig doorpakken. Het wordt niet kouder dan 17 tot 18 graden en de wind is zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten. In het zuidwesten gaat de wind in de loop van de nacht uit het zuiden tot zuidwesten waaien.


Maandag winderig, maar wel enige tijd zon. Maandagavond opnieuw buien.

Maandag zijn er ’s ochtends in het noorden en oosten nog enkele (onweers)buien actief. Tijdens de middag laat de zon zich geregeld zien, maar later is er weer een buienkans en maandagavond bereiken diverse fronten onze omgeving. Dat betekent meer en zwaardere buien met kans op onweer. Het kwik komt aan zee uit op 21, in het oosten 25 graden. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en wordt in de middag matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, kracht 6-7.

Update geplaatst om 18:12 uur!

Weerman Jan Visser, zondag 17 september 2023, 18:12 uur

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s:

Auteurskaart
Nicolas

Jan Visser

Bekend van onder meer Buienradar en NH Radio. Tevens via zijn eigen weersite janvissersweer.nl

Weather forecast


Nieuwsbrief aanmeldformulier:


Nu nog niet mogelijk